Ozonowanie to sposób który umożliwia dezynfekcje pomieszczeń, pojazdów, żywności, wody bez użycia środków chemicznych. Czynnikiem biobójczym w procesie ozonowania jest ozon, gaz o bardzo silnych właściwościach utleniających.
Świetnie sprawdzi się tam, gdzie w bliskim otoczeniu człowieka wymagana jest czystość mikrobiologiczna i duża sterylność. Ponadto umożliwia uzyskanie środowiska wolnego od nieprzyjemnych zapachów i zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, wirusów, zarodników pleśni i grzybów czy szkodliwych substancji lotnych.
To idealna, doskonała, ekologiczna i tania metoda, która nie tylko zdezynfekuje i odkazi dom czy mieszkanie w którym przebywasz ale pozwoli Ci pozbyć się wszelkich nieprzyjemnych zapachów z Twojego otoczenia. Ozonowanie jest metodą bezpieczną, a jej główną zaletą jest fizyczne usuwanie brzydkich zapachów, a nie ich maskowanie. Jednak należy pamiętać że przed ozonowanie należy usunąć przyczynę zapachów.
Ozonowanie powietrza, obok ozonowania wody, dzięki swej prostocie skuteczności, staje się ostatnio jedną z najbardziej popularnych metod dezynfekcji. Każdy takie ozonowanie może wykonać sam. Zalety ozonu jako silnego utleniacza szeroko wykorzystuje branża motoryzacyjna. Ozonator umożliwia odgrzybianie klimatyzacji samochodowej i dezynfekcję całego wnętrza samochodu.
Dezynfekcja za pomocą ozonu doskonale sprawdza się tam gdzie zawiodły inne tradycyjne metody. Głównie dlatego że ozon w postaci gazowej dociera do najbardziej niedostępnych miejsc, których nie można odkazić za pomocą innych środków. Ozon jak wiadomo jest to bardzo silny środek dezynfekujący (50 razy skuteczniejszy od chloru) i dużo szybciej działa. Dzięki tej właściwości jest substancją, której zastosowanie jest niemal nieograniczone.
Zabieg ozonowania opiera się na ozonie. Czym jest ozon? Ozon[1] jest naturalnym składnikiem atmosfery. Powstaje naturalnie w stratosferze, na wysokości około 30 km, jako wynik działania promieni ultrafioletowych na tlen.
W niższych warstwach powstaje na skutek wyładowań atmosferycznych. Zarówno tlen jak i ozon mają właściwości absorbowania tych promieni.
W ten sposób stają się one niezbędnymi składnikami atmosfery, warunkującymi życie na ziemi. Wysoka energia promieniowania ultrafioletowego, nie zatrzymywana przez warstwę ozonu, powodowałaby zniszczenie organizmów żywych wywołując w nich denaturację białek.
Konstrukcja aparatów do sztucznego wytwarzania ozonu, zwanych ozonizatorami czy ozonatorami, umożliwiła poznanie właściwości fizycznych, biochemicznych ozonu, a także jego wpływ na metabolizm komórek.
Jest on gazem bezbarwnym, o ostrym przenikliwym zapachu, bardzo dobrze rozpuszczającym się w wodzie (ok. 50% bardziej niż tlen). Jego wysoka rozpuszczalność, spowodowana dwubiegunowością cząsteczki, zapewnia mu bardzo łatwą dyfuzję do tkanek. Występuje we wszystkich stanach skupienia, we wszystkich wykazując dużą niestabilność. W postaci ciekłej i stałej jest substancją silnie wybuchową jako gaz ma tendencję do rozkładania się w zależności od temperatury. Nie można więc wytwarzać ozonu na zapas. Do celów medycznych musi być produkowany na bieżąco, w razie potrzeby.
Jest jednym z najsilniejszych utleniaczy. W reakcjach chemicznych działa ze znacznie większą szybkością niż tlen. Pod jego wpływem substancje organiczne ulegają licznym przekształceniom. W procesie ozonolizy ozon rozkłada się do niestałego ozonku, który następnie z dużą szybkością degraduje się do karbonylu i jonu obojniaczego. Jon ten może reagować z aldehydami, alkoholami, estrami, wolnymi aminokwasami, grupami sulfhydryLowymi lub wodą. W obecności wody lub innych substancji nieobojętnych wiąże się z nimi tworząc nadtlenki.
Ozonowanie jest to na tyle wszechstronna metoda dezynfekcji, czy likwidacji zapachów że powinna być wykorzystywana na porządku dziennym w wielu branżach i usługach. Branże które
korzystają lub powinny korzystać z zalet ozonowania to na przykład, warsztaty samochodowe w których wykonuje się serwis klimatyzacji. Myjnie w których wykonuje się na przykład pranie tapicerek i ogólne odświeżanie. W hotelach
ozonowanie wykorzystywane jest w sterylizacji pomieszczeń po gościach. W pensjonatach lub domkach letniskowych, gdy zachodzi potrzeba likwidacji zapachu na przykład po lokatorach którzy palili papierosy.
W sklepach spożywczych w barach, restauracjach by pomieszczenia były wolne od zarazków czy wirusów. Również w tych branżach gdy zachodzi potrzeba usunięcia przykrego zapachu. W pojazdach z sektora transportu publicznego
by okresowo odkażać przestrzeń transportową.