Ozonowanie owoców w domu to bardzo dobra metoda na dezynfekcje. Ozonowanie żywności jest bardzo tanie i niezwykle skuteczne. Do głównych zalet dezynfekcyjnych ozonowania żywności w tym owoców, można zaliczyć w szczególności jego bardzo silne i szybkie działanie na bakterie chorobotwórcze, takie jak m.in. salmonella, e.coli, clostridium czy cryptosporidium. Mechanizm jest bardzo prosty. Owoce możemy ozonować w domu, po rozpakowaniu ze sklepu, czy od rolnika. Producenci równie często korzystają w sortowniach z ozonowania. Owoce zaraz po zebraniu, lub transporcie, spryskuje się wodą z dodatkiem ozonu. Gaz produkuje się na miejscu za pomocą specjalnych urządzeń. Owoce umyte wodą ozonowaną, są odporniejsze na wszelkie bakterie, grzyby i wirusy, czy zarodniki pleśni.
Okazało się, że potraktowane ozonem organiczne cytrusy można przechowywać 3-4 razy dłużej niż nieozonowane. Jak widać ozonowanie owoców jest przydatne, i niezwykle skuteczne. Zwykle leżakujące owoce zaczynały psuć się po 7-10 dniach, natomiast po kąpieli z ozonem można je przechowywać w stanie niezmienionym co najmniej przez miesiąc.
Powiązane wpisy
Chociaż zastosowanie ozonu nie jest niczym nowym, to zastosowanie go w sadownictwie jest nowatorskie. Profesjonalny system choć nie jest tani, to sprawdza się w innych systemach produkcji. Można przechowywać w chłodni z atmosfera ozonową produkty spożywcze takie jak mięso, ryby a także owoce i warzywa.